In een omgeving met een slechte akoestiek kan een aantal echt verontrustende gevolgen hebben voor je gezondheid en algemeen welzijn. Het kan stress, concentratieproblemen en een algemene slechte invloed op je gezondheid veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat je niet kunt horen wat jouw gasten zeggen.

Als je wilt leren wat je kunt doen om de akoestiek in een kamer te verbeteren en hoe je een geluidsmeting kunt uitvoeren; dan is deze post iets voor jou.

WAT IS REVERBRATION (AKA. REVERB)?

Geluid bestaat uit golven – geluidsgolven.

Als je geluid hoort, dan zijn het eigenlijk geluidsgolven die je oren raken, die dan als geluid in je hersenen worden geregistreerd. Als een geluidsgolf veel energie bevat – als het een luid geluid is – dan duurt het langer voordat de geluidsgolven uitsterven.

De energie in de geluidsgolven wordt gemeten in decibel.

Als je het volume hoger zet, verhoog je de decibel. En omgekeerd – als je het volume zachter zet, neem je ook de decibel af.

Wat er technisch gezien gebeurt als je nagalm ondervindt, is dat je hetzelfde geluid meerdere keren hoort – echo, op echo, op echo – wat betekent dat dit geluid zich vermengt tot een grote wazige wazigheid, wat dan betekent dat je niet kunt horen wat er (bijvoorbeeld) gezegd wordt.

De reden dat je dezelfde geluiden meerdere malen hoort is, dat je niet alleen de geluidsgolven hoort die rechtstreeks van mijn mond naar je oren gaan – je hoort ook de geluidsgolven die eerst op de oppervlakken (muren, vloeren of plafonds) in de kamer weerkaatsen, die dan met een kleine vertraging in je oren terechtkomen.

Echo, op de echo, op de echo.

Dit is vooral een probleem als je veel harde oppervlakken in een kamer hebt.

Nu – als we op een veld zouden staan zou je geen galm ervaren, aangezien het geluid dat je hoort alleen het geluid zou zijn dat direct van mijn mond naar je oren gaat. De rest van de geluidsgolven zou verder gaan op het moment dat je niet terugkaatst (aangezien er geen muren of plafonds zijn om op te reflecteren).

HOE KUNT U EEN GOEDE AKOESTISCHE OMGEVING CREËREN?

Reverb wordt gemeten in de tijd en niet in decibel (zoals men zou denken).

Dus als je de nagalm in een ruimte meet, meet je hoe lang het duurt voordat het geluid in een ruimte uitdooft. Niet hoe luid het geluid is.

Hoe sneller het geluid uitsterft, hoe minder galm in de ruimte.

Wanneer je werkt aan het creëren van een goede akoestiek in een ruimte, gaat het erom de reflecties in de ruimte te beheersen, zodat het geluid wordt gestopt of gedempt.

Met andere woorden; we moeten de nagalmtijd verkorten.

In het algemeen doe je dat door geluidsabsorberende materialen te monteren op de oppervlakken waarop de geluiden weerkaatsen.

Meestal zullen dat muren en plafonds zijn.

Lees ook: Redenen waarom abonnees beter zijn dan klanten