Onderzoek en studies naar het effect van gokken op de hersenen geven aan dat het het beloningssysteem van de hersenen activeert op dezelfde manier als drugs: door het vrijgeven van een hogere hoeveelheid dopamine.

Dit is de reden waarom mensen zich in eerste instantie aangetrokken voelen tot gokken: het is een zeer lonende ervaring.

Maar het ding is: de meeste mensen lopen gemakkelijk weg na het spelen van een paar rondes poker of het plaatsen van een tiental munten in een gokautomaat, nadat ze hebben genoten van het plezier terwijl het duurde. Anderen kunnen dat niet: namelijk degenen die uiteindelijk gokverslaafd raken. Waarom? Wanneer een individu doorgaat met gokken, kunnen er verschillende andere factoren in het spel zijn, en worden de dingen gecompliceerd.

Wil je je bankgiroloterij opzeggen? Klik dan hier.

Sommige mensen zijn meer van nature vatbaar voor gokken

Onderzoek toont aan dat probleemgokkers en drugsverslaafden vaak genetische aanleg hebben voor belonend gedrag en impulsiviteit. De twee belangrijkste zijn:

  • Een onderactief hersenbeloningssysteem.
  • Minder activering van de prefrontale cortex.

Het hebben van een onderactief hersenbeloningssysteem betekent dat het individu niet hetzelfde niveau van euforie en plezier ervaart van natuurlijke beloningen als de gemiddelde persoon. Ze worden daarom aangetrokken tot activiteiten die meer dan normaal beloningswegen stimuleren; activiteiten die genoeg zijn om hen een bevredigende hoeveelheid euforie en plezier te laten voelen – bijvoorbeeld de high die het gebruik van drugs of gokken creëert.

De prefrontale cortex is een gebied van onze hersenen dat betrokken is bij de besluitvorming, het controleren van impulsen en cognitieve controle, en studies hebben aangetoond dat probleemgokkers en drugsverslaafden minder activering van de prefrontale cortex hadden dan de gemiddelde persoon.

Zo is het voor hen aanzienlijk moeilijker om hun impuls om de dobbelstenen te gooien of de hendel van een gokautomaat nog één keer over te halen, te controleren. Impulsiviteit zit in hun aard en ze hebben moeite om beslissingen te nemen die het effect op lange termijn van hun kortetermijnacties beoordelen.

Deze predisposities maken het zeer waarschijnlijk dat het individu blijft gokken als ze eenmaal zijn begonnen en hun eerste overwinning of een reeks van overwinningen hebben ervaren. Ze hebben hun beloningssysteem geactiveerd en kregen een kick van dopamine die ze niet gewend zijn te krijgen, dus ze blijven impulsen geven om de euforie weer te ervaren.

Dit is wanneer de hersenen fysiek beginnen te veranderen in termen van hoe het beloningssysteem reageert op stimulatie.

Lees ook: Tips voor het selecteren van het perfecte behang