Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt bijna in het midden van Nederland en beslaat vele verschillende natuurlandschappen, variërend van glooiende duinen tot oerbossen. Door de prachtige geografie, culturele bezienswaardigheden en de bereikbare ligging behoort het park tot de populairste dagtrip bestemmingen van Nederland.

In dit artikel laten we enkele activiteiten zien die je kunt doen tijdens je dagje uit.

Wilde dieren kijken

Op de Hoge Veluwe leven talloze harige, gevederde en geschubde beestjes, waaronder veel Europese zoogdieren als wilde zwijnen, moeflons en edelherten. Deze grotere soorten zwerven in kleine kuddes rond in het park en gedijen al generaties lang in de regio. Honderden vogels en reptielen leven ook in de gevarieerde landschappen van de Veluwe, waardoor het park een absolute haven is voor natuurliefhebbers.

TIP: Verleng je verblijf in Nationaal Park De Hoge Veluwe door te verblijven in een nabijgelegen vakantiepark Veluwe.

Markt

Op de vierde zaterdag van de maand (behalve in december) verkopen tientallen boeren, ambachtslieden en levensmiddelen handelaren hun waren op een charmante buitenmarkt op de Hoge Veluwe. Op deze markt is altijd een enorm aanbod aan producten te koop, variërend van vers, lokaal geproduceerd vlees tot biologische cosmetica. De markt is vrij toegankelijk voor iedereen die al betaald heeft voor de toegang tot de Veluwe en vindt plaats op een groot plein aan de noordzijde van het park.

Fietsen

De Hoge Veluwe en fietsen gaan hand in hand en het park beschikt over meer dan 40 kilometer goed onderhouden fietspaden die door de duinen, bossen en heidevelden lopen. Gelukkig voor iedereen die geen fiets heeft, heeft het park een eenvoudig fietsdelingssysteem dat gratis is voor bezoekers. Rondom het park zijn er verschillende opbergmogelijkheden die gezamenlijk plaats bieden aan 1.800 witte fietsen. Deze fietsen kunnen zonder problemen worden opgehaald en gebruikt en weer worden teruggebracht.

Wandelen

Wandelaars op de Hoge Veluwe kunnen op de Hoge Veluwe negen verschillende gemarkeerde routes rond het park volgen die specifieke gebieden en thema’s bestrijken. Zo loopt het Landschapspad langs veel van de belangrijkste historische monumenten van het park en vervolgens naar de uitgestrekte zandduinen van het Pampelse Zand. Het Berlagepad begint bij Jachtslot St. Herbitus en loopt dan langs de grote vijver ten zuiden van de lodge. Wandelaars kunnen ook hun eigen parcours door het park uitstippelen en de ruige, prachtige landschappen ontdekken zonder de hulp van vaste routes.

Lees ook: Hoeveel kost een draadloos alarmsysteem?