De beste gratis software voor 3D modelleren

3D modelleren kan verwarrend zijn voor beginners, of degenen die niet bekend zijn met de wereld van CAD en misschien een beetje frustrerend zijn in het begin, maar het kennen van uw opties en de basisconcepten is de beste manier om te beginnen. Een ander optie is het 3D modelleren door een professional te laten doen zoals Hoss Design Florida.

3D modelleren is een noodzakelijke vaardigheid wanneer u uw eigen objecten wilt maken of ontwerpen. Als beginner in dit onderwerp en met het overtollige aanbod aan 3D modelleringssoftware kan het moeilijk zijn om er een te kiezen die bij uw behoeften past, maar maak u geen zorgen. Hier presenteren we u een lijst met 3D-software en -hulpmiddelen waarvan we denken dat iedereen zonder voorkennis met een beetje oefening zou moeten kunnen gebruiken. Het beste van alles is dat ze gratis zijn om te gebruiken!

1. Tinkercad

Tinkercad is een gratis online 3D modelleringssoftware van Autodesk.

Het heeft een vriendelijke interface en dat komt omdat het is ontworpen voor educatieve doeleinden, specifiek voor kinderen en mensen zonder ervaring in 3D.

Tinkercad is waarschijnlijk de meest toegankelijke 3D modelleringssoftware omdat het alle basisconcepten van 3D leert, waardoor je een idee in een CAD-model kunt omzetten door simpelweg primitieve vormen, zoals kubussen, cilinders of bollen, te laten vallen en slepen.

Het heeft ook een verband met verschillende 3D-printerdiensten en met enige oefening kunt u uw eerste 3D-model zeer snel maken.

2. Vectary

Vectary beweert het gemakkelijkste 3D ontwerptool te zijn en het heeft zeer goede redenen om dit te denken.

Ten eerste is het een online-gebaseerde software met de mogelijkheid om 3D-modellen te maken en beelden in real time weer te geven. Het is gemaakt voor ontwerpers en makers die zich richten op grafisch, product- en spelontwerp, maar ook op 3D-printing, maar het kan gebruikt worden door iedereen die geïnteresseerd is in 3D-modellering.

Vectary vereist geen eerdere ervaring, alleen een basiskennis van de concepten. Het werkt met een drag and drop interface, waardoor het niet alleen gemakkelijk, maar ook erg leuk is om te gebruiken. Het is een geweldig en krachtig hulpmiddel voor beginners om te leren. Het heeft ook een gratis versie, die je kunt downloaden door je te registreren op hun website.

3. FreeCAD

FreeCAD is een open source parametrische 3D-software die in 2002 werd gelanceerd en een alternatief is geworden voor andere dure software zoals AutoCAD.

Zoals de naam al aangeeft, is het volledig gratis. Het heeft een complete set van ontwerptools waarmee gebruikers meer gedetailleerde en complexe modellen kunnen maken.

Het is misschien niet de makkelijkste software voor beginners om mee te beginnen, maar de leercurve stelt je in staat om meer en meer te leren bij elk gebruik. Het beste deel van deze software is dat het open source is en dat het de gebruikers en ontwikkelaars in staat stelt om nieuwe modules en tools toe te voegen door de jaren heen.

Het is waarschijnlijk de beste optie voor beginners die volledig betrokken willen raken bij de wereld van CAD.

4. Meshmixer

Meshmixer is een vrij eenvoudige software ontwikkeld door Autodesk en gemaakt om elk 3D-object te manipuleren en te wijzigen. In een paar woorden is het net als Adobe Photoshop voor 3D-modellen.

Dat maakt het een geweldige beginnerssoftware, vooral voor 3D-printers, omdat Meshmixer de capaciteit heeft om elk model te bewerken, repareren en optimaliseren. Het heeft een aantal beeldhouwwerktuigen voor volumes en oppervlakken die iedereen kan leren door een beetje rond te spelen. En, natuurlijk, het is volledig gratis.

5. SketchUp

SketchUp, door velen beschouwd als de gemakkelijkste en meest flexibele 3D-app die er is, bestaat sinds 2000. Het heeft twee versies: gratis en pro.

We zullen ons richten op de gratis versie, omdat deze toegankelijker is en iedereen deze kan gebruiken door simpelweg een account te registreren op de website. De gratis versie is nu een web-gebaseerde software en het is een goede keuze om mee te beginnen, vanwege de eenvoudige leercurve, duidelijke en intuïtieve tools en een zeer vriendelijke gebruikersinterface.

Maar raak niet in de war: Sketchup is zeer krachtig en dat komt omdat het oorspronkelijk is gemaakt voor architecten, ontwerpers en filmmakers. Dat betekent dat je ook complexe en grote objecten moet kunnen ontwerpen. In de pro-versie kunt u zelfs plugins of tools toevoegen om de productiviteit en mogelijkheden van de software te verbeteren.