De Midden-Oosterse Design Style

De Midden-Oosterse Design stijl is een combinatie van strikte geometrie, zorgvuldige lay-outs en een open space filosofie. Het oorspronkelijke, unieke doel was om oosterse architectuur te tonen op een manier die groots en majestueus leek. Zo gebruikte de Midden-Oosterse stijl grote bogen met pishtaqs en iwans, samen met de arcades en portieken. De Midden-Oosterse architectuur stond in het teken van grootsheid, op een ingetogen manier.

Hieronder staan de belangrijkste aspecten van de Midden-Oosterse Design stijl.

1. Kleuren

blauwe moskee turkijeDe kleuren van de Midden-Oosterse Design stijl kunnen neutraal zijn met een kleine hint van vet. Neem de bekende Blauwe Moskee in Turkije als voorbeeld – de kleuren van de koepels zijn een helder trapsgewijs blauw, terwijl de rest gewoon neutraal grijs/bruin is.

2. Verhouding

Een deel van de architectuur of het interieur in deze stijl is gefocust rond de koepel, maar kleinschalige praktijken kunnen de grootte van de ruimte als beginpunt nemen en daarop bouwen en vormgeven.

3. Ontwerpelementen

Iwans
Iwans is een vierkante stukje buiten de boog en is een opvallend Midden-Oosterse kenmerk. Ze zijn een belangrijk opvallend designelement in elk modern Arabisch ontwerp en kunnen worden samengevoegd met een moderne vibe.

Bogen
De Midden-Oosterse Design stijl introduceert een overvloed aan boogstijlen, die kunnen worden gebruikt als een centraal punt in het moderne Arabische interieurontwerp met subtiele eigentijdse accenten.

Kalligrafie
Niet het meest belangrijke ontwerpelement, maar kalligrafie is een belangrijk aspect van islamitisch ontwerp. Het versterkt het gevoel van de Arabische cultuur en de heiligheid van de religie.

4. Accessories

koffie pot midden oostenEen belangrijk aspect voor de Midden-Oosterse Design stijl is het gebruik van een heleboel accessoires zoals een Oosterse lamp of koffie potten. Met deze stukken kan je zeker een Oosters gevoel geven thuis.

5. Geometrie

Geometrie is een van de bepalende aspecten van de Midden-Oosterse interieurs en architectuur. Van de prachtig gebeeldhouwde mashrabiya’s tot de gecompliceerde vloerpatronen, geometrie is een heersende onderdeel van deze stijl.

Conclusie

Een modern Midden-Oosters interieurontwerp kan een geometrie hebben in de vorm van lasergesneden scheidingswanden en ingewikkelde vloertegelpatronen. De verhouding in een moderne Arabische interieurontwerp kan worden bepaald door een boog te nemen als het centrum van het ontwerp. Kalligrafie kan worden ingelijst op de muren om een “moderne touch” te geven. Het kleurenpalet moet natuurlijk zodanig goedgekozen zijn om zich ook op andere accenten te kunnen richten.