Elk technologisch product van vandaag de dag blinkt uit in een aantal van de belangrijkste parameters, terwijl het beperkingen in andere parameters laat zien. Hetzelfde geldt voor laptops met zowel sterke als zwakke punten. Dus voordat je begint te winkelen met een van jouw favoriete laptop modellen die beschikbaar zijn op de markt, is het noodzakelijk om jezelf goed vertrouwd te maken met de unieke functies en beperkingen.

Hier hebben we een lijst gemaakt van de voor- en nadelen van laptops die je in staat stellen om een betere vergelijking te maken. En hier kun je alvast de beste laptop aanbieding 15 inch bekijken.

Voordelen van laptops

Mobiliteit

Het eerste en belangrijkste voordeel van een laptop, in vergelijking met een vaste computer, is zijn mobiliteit. Het lichtgewicht, compacte formaat, de ingebouwde batterij in de laptop maakt het mogelijk om gemakkelijk van de ene plaats naar de andere te gaan. Veel modellen kunnen te allen tijde worden gedragen, gebruikt in een park, café of in een auto. Dankzij deze mobiliteit heb je snel toegang tot de benodigde gegevens, waar je ook bent.

Offline werking

De laptop is ook handig te gebruiken voor allerlei presentaties. In dit geval ben je niet afhankelijk van de technische uitrusting van de zaal. Zelfs de aansluiting op het lichtnet is niet nodig, omdat de laptop offline kan werken vanaf de accu (bij goed gebruik). Het is waar dat batterijen hun levensduur hebben, ze zijn niet eeuwigdurend.

Internettoegang

Internettoegang is ook een belangrijke voordeel voor de toename van de vraag naar de laptop, omdat het de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot het internet via draadloze technologie Wi-Fi. Deze mogelijkheid kan echter op een vaste computer staan, maar je kunt alleen thuis verbinding maken met het netwerk. De laptop kan worden meegenomen naar een café, restaurant, park of een andere openbare plaats, waar er een Wi-Fi dekking is, en verbinding maken met het internet. Bovendien kun je met sommige laptops SIM-kaarten installeren voor toegang tot het mobiele internet 3G/4G/5G.

Nadelen van laptops

Onvoorspelbare batterij

Vaak gaat de in de laptop ingebouwde accu kapot omdat deze niet eeuwig meegaat en volgens strikte regels moet worden bediend. Bovendien hebben veel gebruikers de gewoonte om een laptop op precies dezelfde manier te bedienen als een stationaire PC door met stroom te werken terwijl het gebruik ervan de belangrijkste reden is om de batterij te beschadigen.

Gevoeligheid

Laptops zijn gemakkelijker te beschadigen dan gewone computers. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat een laptop valt, valt met regen, erop zit, enz. Dit alles leidt tot een storing van het apparaat. En de reparatie van draagbare computers is veel duurder dan een gewone computer.

Herinstallatie van het native besturingssysteem

Een heel belangrijk punt is dat laptops er echt niet van houden om het besturingssysteem opnieuw te installeren. Het native systeem dat bij de laptop wordt geleverd, werkt er het best mee. Het is echter noodzakelijk om over te schakelen naar een ander besturingssysteem, problemen met functietoetsen, met apparaatstuurprogramma’s van de laptop, etc., kunnen beginnen.

Lees ook: Waarom zijn maandelijkse donaties belangrijk?