De voordelen en nadelen van chiptuning

Er zijn veel verbeteringen die u aan uw auto kunt aanbrengen om hem beter te laten presteren. Een van die veranderingen is om een monteur chiptuning van de motor te laten uitvoeren. Er zijn vele voordelen aan, maar er zijn enkele nadelen die de algehele gezondheid van uw auto in gevaar kunnen brengen. Voordat u deze procedure aan uw auto uitvoert, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s en ze afweegt tegen de voordelen.

Wat is Chiptuning nou?

Motor chiptuning is een procedure die uw motor in principe opnieuw afstelt. Toen uw auto werd geproduceerd, was de motor ontworpen om op een bepaald niveau te presteren. Met chiptuning kan nieuwe software worden toegevoegd aan de bestaande software van uw auto, zodat aanpassingen kunnen worden gemaakt aan uw motor en de onderdelen ervan. Zo kunt u bijvoorbeeld efficiënter gebruik maken van brandstof, waardoor er op den duur geld wordt bespaart.

De voordelen van chiptuning

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat u de werking van uw motor kunt verbeteren. U kunt niet alleen de brandstofefficiëntie van uw auto verhogen, maar u kunt ook het vermogen van uw auto verhogen. Motorchip tuning is ook een van de meest kosteneffectieve manieren om uw auto te verbeteren. In plaats van uw hele motor te laten upgraden, kunt u gebruik maken van motorchip tuning om veranderingen te creëren die alleen voor bepaalde onderdelen gelden. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de brandstof/luchtverhouding te veranderen en een verschil te maken in hoe uw motor brandstof verbrandt.

De upgrades die u via deze procedure kunt maken zijn eenvoudig te installeren. In sommige gevallen kunt u het zelfs zelf doen. Het is echter nog steeds aan te raden om uw monteur de veranderingen voor u te laten uitvoeren.

De nadelen van chiptuning

Ook al zijn er veel voordelen aan de motor chip tuning, zijn echter een aantal nadelen die je moet overwegen. Een groot probleem dat je zou kunnen tegenkomen, is dat de procedure een impact kan hebben op je garantie. Aangezien de procedure vereist dat er wijzigingen worden aangebracht aan de originele motor en onderdelen van de fabrikant, kan de garantie komen te vervallen.

Er is ook de mogelijkheid dat de aanpassingen kunnen leiden tot veranderingen die uw motor buiten zijn grenzen duwen. Als gevolg daarvan kan uw motor meer slijtage vertonen dan zonder de wijzigingen het geval zou zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat als u overweegt om de motor te tunen, u eerst met uw monteur moet praten. Hij of zij kan u adviseren of dit de beste zet is voor uw auto en of het risico echt de moeite waard is.