Een van de eerste (en misschien wel de belangrijkste) aspecten van het studentenleven is het hebben van een plek om te wonen. Of het nu gaat om studentenhuisvesting of iets buiten de particuliere markt, er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen. Als internationale student kan het een beetje overweldigend zijn om de best mogelijke plek te vinden. Soms kun je fysiek niet aanwezig zijn, of begrijp je het Nederlandse verhuurproces niet. In dit artikel helpen we je meer in dit onderwerp te verdiepen.

De Studentenhuisvestingssituatie in Nederland

Helaas is de Nederlandse woningmarkt voor studenten in Nederland behoorlijk concurrerend. Het is een klein landje en zeer, zeer dicht bevolkt, vooral in de binnensteden van de grote steden waar studenten meestal wonen. Er is gewoonweg niet veel ruimte om de populariteit van de steden te accommoderen. Maar geen zorgen! We gaan dieper in op de details en geven je wat tips om vooruit te komen.

LEES ALS VOLGENDE: Tips om groothandel goederen te importeren

Woningcrisis

Door de kwaliteit van de opleidingen hier en de snelle internationalisering van zowel de bachelor- als de masteropleidingen neemt het aantal internationale en EU-studenten dat in Nederland studeert geleidelijk toe. Hoewel dit betekent dat de campussen meer internationaal zijn, heeft dit ook bijgedragen aan een huisvestingscrisis die naar verwachting tot ver in 2020 zal duren. Niet alleen zijn nieuwe internationals niet in staat om huisvesting te vinden, maar ook Nederlandse studenten en werkende gezinnen maken deel uit van de gestaag groeiende markt van mensen die door de woningcrisis zijn getroffen.
Dit betekent dat het nooit te vroeg is om op zoek te gaan naar huisvesting. De meeste universiteiten raden nu aan om te beginnen met zoeken zodra u uw aanvraag indient.

Betrokkenheid van de universiteit/school

Het belangrijkste dat je moet weten, is dat je zelf je woning moet vinden. In tegenstelling tot andere universiteiten in andere landen organiseren Nederlandse universiteiten je huisvesting niet voor je. Je moet je eigen huisvesting vinden en aanvragen. Dat betekent niet dat je geen campuswoningen zult vinden, maar er is wel veel keuze! Als je meteen wilt beginnen met zoeken, ga dan naar de website van Marcel van Hooijdonk. De meeste universiteiten hebben huisvestingskantoren die hun best doen om nieuwe internationale studenten van huisvesting te voorzien. Houd er rekening mee dat universitaire huisvestingskantoren niet in staat zijn om huisvesting voor je te garanderen; meestal zijn ze net zo overweldigd door de instroom van nieuwe studenten als de studenten zelf.