Stralende vloerverwarming bestaat erin warmte af te geven via het bestaande vloeroppervlak, in tegenstelling tot het gebruik van luchtkanalen of plintverwarmingen. De aanloopkosten van vloerverwarming zijn over het algemeen hoger dan die van andere systemen, omdat er warmwaterleidingen of elektrische bedrading onder de vloer moeten worden geïnstalleerd. Dit wordt echter gecompenseerd door het verbeterde comfort en de energie-efficiëntie.

Classificatie van vloerverwarmingssystemen

De meeste vloerverwarmingssystemen zijn ofwel hydronisch, waarbij gebruik wordt gemaakt van warmwaterleidingen, ofwel elektrisch, waarbij gebruik wordt gemaakt van bedrading of geleidende matten onder de vloer. Er bestaan ook luchtverwarmde installaties, maar die hebben een zeer laag rendement en bieden geen noemenswaardige voordelen. Stralende vloerverwarmingssystemen kunnen ook worden ingedeeld op basis van hun constructie.

De keuze van de warmtebron en de constructie van het systeem is een kwestie van kosten en baten.

Zo zal een droog elektrisch vloerverwarmingssysteem over het algemeen de goedkoopste maar minst efficiënte optie zijn. Anderzijds zal een ingebouwd hydronisch systeem waarschijnlijk de hoogste initiële kosten hebben, maar ook de laagste bedrijfskosten.

Op polarheat.nl/elektrische-vloerverwarming/ kun je meer lezen over elektrische vloerverwarming en de collectie bekijken.

De voordelen van vloerverwarming

Stralende vloerverwarmingssystemen bieden comfort- en gezondheidsvoordelen die gelden ongeacht de energiebron en systeemconstructie.

Verbeterd comfort

Stralingsverwarmingssystemen werken zonder blowers en kanalen, waardoor een gelijkmatige warmteverdeling in de binnenruimte ontstaat. De warmte wordt uitgestraald door de vloer en vervolgens verdeeld door natuurlijke luchtconvectie. Dit elimineert enkele problemen die gebruikelijk zijn bij geforceerde luchtsystemen en die ongemak veroorzaken:

  • Ongelijkmatige warmteverdeling
  • Lawaaierige kanalen
  • Tocht

Voordelen voor de gezondheid en de luchtkwaliteit

Een ander voordeel van vloerverwarmingssystemen is dat ze geen allergenen, vluchtige organische stoffen (VOC’s) of ziektekiemen in de lucht kunnen verspreiden, omdat er geen geforceerde luchtcirculatie is. Bovendien wordt het ventilatiesysteem onafhankelijk van de verwarming en kan het specifiek worden ontworpen voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Lees ook: 5 Belangrijke voordelen van waterbesparing