De voorbereiding op de komst van een eerste kind kan voor ouders een stressvolle tijd zijn. Ongeveer twee derde van de ouders zal in het kader van de voorbereiding de elektrische doe-het-zelf installatie in huis uitvoeren. Vaak doen ze dit echter zonder de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en als kinderen groeien, kunnen ze ook aan allerlei gevaren worden blootgesteld.

Er zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen om de veiligheid van je kinderen en het hele gezin te waarborgen.

Houd je kinderen veilig rond elektriciteit

  • Vertrouw niet op contactdozen voor de veiligheid van je kind. Normale stopcontacten of schakelaars zoals de Gira E2 zijn over het algemeen veilig en de afdekkingen van de stopcontacten zullen geen elektrische schokken voorkomen als de installatie niet veilig is.
  • Houd de snoeren van het apparaat buiten het bereik van kinderen, vooral als ze op hete voorwerpen zoals waterkokers, strijkijzers, haarstrijkijzers of haardrogers zijn aangesloten.
  • Laat nooit een niet-aangesloten apparaat snoer aangesloten en ingeschakeld (bijvoorbeeld een oplader voor een mobiele telefoon). Jonge kinderen kunnen in de verleiding komen om het uiteinde van het snoer in hun mond te stoppen.
  • Laat apparaten zoals wasmachines, wasdrogers en vaatwassers niet ’s nachts of wanneer je niet thuis bent aan de gang.
  • Apparaten moeten worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn.
  • Na een bad of douche moet je ervoor zorgen dat je kinderen goed gedroogd zijn voordat ze in de buurt van elektrische apparaten zoals spelconsoles komen – water en elektriciteit kunnen dodelijk zijn.
  • Dit betekent ook dat je jouw kinderen niet rechtstreeks vanuit het peuterbad het huis in mag laten rennen, waar zich stekkers, stopcontacten en schakelaars bevinden. Droog ze eerst goed af.
  • Houd dranken uit de buurt van tv’s, dvd-spelers, stereo’s, luidsprekers, computers, spelconsoles en andere elektrische apparaten.

Lees ook: Makkelijke manieren om snel geld te besparen