De meeste kamers in uw huis hebben een of meer wandschakelaars, zoals die van Gira, voor de bediening van verlichtingsarmaturen of stopcontacten. Onze inbouwarmaturen, hanglampen, kroonluchters en wandkandelaars worden meestal uit en aan gezet door een wandschakelaar om te draaien, meestal in de buurt van een deuropening. In ruimtes zonder gemonteerde armaturen kan die wandschakelaar een stopcontact aansturen waar een vloerlamp is aangesloten. We denken meestal niet veel na over de schakelaar zelf, maar iets weten over hoe wandschakelaars werken en de verschillende soorten schakelaars die beschikbaar zijn, is belangrijk als u reparaties of vervangingen aan het systeem wilt uitvoeren.

Er zijn slechts drie soorten wandschakelaars die worden gebruikt om de verlichting te bedienen: eenvoudige enkelpolige (ON/OFF) schakelaar, driewegschakelaars en vierwegschakelaars. Elk van deze types zijn er in verschillende bedieningsstijlen, waaronder knevel-, tuimel- en drukknopbediening. Ze kunnen ook verkrijgbaar zijn in dimschakelaars die een variabele regeling van het verlichtingsniveau van een armatuur mogelijk maken. Het is belangrijk om een schakelaar te kiezen die de functie biedt die u nodig hebt.

Vandaag zullen we het hebben over de enkelpolige schakelaars.

Eenvoudige Enkelpolige (AAN/UIT) Schakelaars

Een enkelpolige schakelaar is een schakelaar die de verlichting vanaf één plaats aan of uit doet. Om die reden worden ze soms aangeduid als enkelpolige schakelaars. Een enkelpolige schakelaar is het gemakkelijkst te herkennen aan de markeringen ON/OFF op de schakelhendel; geen enkel ander type schakelaar heeft deze markeringen.

Technisch gezien wordt deze eenvoudige AAN/UIT-schakelaar aangeduid als eenpolige, enkelpolige (SPST) schakelaar. Enkelpolig betekent dat er slechts één hete draad op kan worden aangesloten. Single-throw betekent dat wanneer u het niveau omdraait, hij slechts op één andere uitgaande draad wordt aangesloten – de draad die naar de verlichtingsarmatuur gaat.

In een enkelpolige schakelaar bevindt zich een verende metalen poort in de schakelaar die het elektrische circuit naar de verlichtingsarmatuur opent en sluit. Wanneer u het niveau in de stand ON schakelt, klikt het hekje dicht, sluit het circuit en laat het de stroom door de schakelaar stromen naar de verlichtingsarmatuur. Wanneer u de hendel in de OFF-stand zet, gaat de poort open en wordt de stroomtoevoer naar de verlichtingsarmatuur onderbroken.

Er worden verschillende ontwerpen gebruikt voor de binnenste Gateway op schakelaars. Oudere types zijn puur mechanisch, met een metalen arm die wordt aangestuurd door veren. Deze types kunnen verslijten als de veren hun veerkracht verliezen. Nieuwere soorten schakelaars kunnen gebruik maken van een flacon met kwik binnenin om elektriciteit te geleiden. Deze types hebben niet de kenmerkende “snap” wanneer de hendel wordt omgedraaid, en ze zijn aanzienlijk duurzamer dan mechanische snapschakelaars. Soms worden ze op de markt gebracht als “stille” schakelaars en zijn ze aanzienlijk duurder, maar ze slijten zelden.

Lees ook: Het belang van belastingen betalen