Trainingspakken, joggingbroekjes, trainingsbroeken. Hoe noem je ze en hoeveel heb je er? De kans is groot dat je nu minstens de helft van een trainingspak draagt, of dat je dat tot voor kort was.

Het feit is dat een pak als Nike Tech Fleece Trainingspak gemakkelijk te dragen is, ongelooflijk comfortabel en veelzijdig genoeg is om te dragen in een veelheid van situaties. Maar er is veel meer aan trainingspakken dan je op het eerste gezicht zou denken. Laten we eens kijken naar hun oorsprong en de subcultuur die hen omringt om meer te ontdekken.

De oorsprong van het trainingspak

Trainingspakken zijn overal. En ze gaan niet weg. Niet langer de go-to keuze om thuis te chillen of te trainen, trainingspakken hebben hun weg gevonden in de meeste aspecten van ons leven. Mannen, vrouwen, jong, oud, rijk, arm; er kunnen niet veel mensen zijn die niet in het bezit zijn van een trainingspak of een heel trainingspak bestaande uit een boven- en een onderbroek. Maar het was niet altijd zo.

De geboorte van wat we nu herkennen als een trainingspak is te herleiden tot 1967 toen Adidas samenwerkte met de Duitse voetballer Franz Beckenbauer. Tot die tijd werden trainingspakken alleen gedragen door sporters die behoefte hadden aan praktische opwarmingskleding. Goed passend en met stijgbeugels onder de voeten om ze op hun plaats te houden, waren ze geen mooi gezicht. Zelfs in de jaren ’70 was het onwaarschijnlijk dat je iemand anders dan voetballers of gymnastiekleraren in trainingspakken zou zien.

Met de jaren ’80 kwam breakdancing en hip-hop, DMC dragend Adidas, Italiaanse sportkleding en voetbal casual in werking stellen. De fitness rage van de jaren ’80 moedigde nog meer mensen aan om vrijetijdskleding aan te trekken en in beweging te komen, of het nu ging om aerobics of joggen.

De schelpenpakken van de late jaren ’80 en het begin van de jaren ’90 waren een beetje een dieptepunt. Helaas hadden ze een elastische taillebroek, met opzichtig gekleurde flitsen, en waren ze gemaakt van dun, vormloos nylon. Gelukkig was de schade die ze aanrichtten niet onherstelbaar. Tracksuits bleven in grote mate aanwezig in de popcultuur, van Sportief Kruid tot Damon Albarn en Oasis van Waas.

Toen, met de jaren 2000 kwam de geboorte van de Britse grimmige muziek. Grime-muziek vormde een manier voor de jonge, gemarginaliseerde zwarte gemeenschap om zich uit te spreken over hun ervaringen. Mensen als Stormzy, Skepta en zijn ‘trainingspakmaffia’, Dizzee Rascal, Lethal Bizzle, jme en Wiley hebben ons letterlijk in de ban gedaan en hebben er met hun sportieve trainingspakken voor gezorgd dat grime en de bijbehorende kleding is opgenomen in de mainstream cultuur.

Hoe worden trainingspakken vandaag de dag gedragen?

Tegenwoordig hoef je niet eens een sport te beoefenen om sportkleding te waarderen. Door de populariteit van sportschoollidmaatschappen, Instagrammed-workouts en fitnessregimes zijn ze echter nog populairder geworden. In een nooit eerder geziene luxe sport trend, droeg Hollywood A-lister Armie Hammer een Gucci trainingspak op de cover van GQ, met de melding dat hij zelfs een trainingspak had gedragen voor een zwarte stropdas diner. Zanger Rag’n’Bone Man en zijn verloofde Beth Rouy droegen trainingspakken en trainers voor hun bruiloft – net als al hun gasten.

Maar voor velen ligt de aantrekkingskracht van het trainingspak in de wortels. De onuitgesproken beperkingen van het trainingspak zijn wat het zijn randje geeft. Weet je, zonder dat je het weet, zijn er bepaalde plaatsen en situaties waar het nooit goed zou zijn om een trainingspak te dragen. Hand in hand met dit concept, wanneer je ervoor kiest om een trainingspak te dragen, kies je ervoor om het eenvoudig te houden. Je verwerpt elitaire modemerken en ostentatief snobisme en neemt in plaats daarvan een take-me-as-you-find-me mentaliteit aan.

Maar dat wil niet zeggen dat je er minder dan scherp uitziet. Zolang je maar een paar dingen in gedachten houdt, zul je er en spits in je trainingspak uitzien, of je nu waagt of blijft.

Lees ook: 3 redenen waarom escape rooms goed zijn voor je hersenen