Toen USB in 1996 werd geïntroduceerd, was het de bedoeling om het aansluiten van computerrandapparatuur te vergemakkelijken. Het heeft snel de seriële en parallelle connectoren vervangen en is in principe hetzelfde gebleven. En de USB-technologie zal nog wel even blijven bestaan. Een USB-aansluiting is dus de moeite net zo waard als het aansluiten van een Gira E2 contact, want je kunt er elektrische apparaten op aansluiten zonder dat er meer stroom wordt verbruikt of dat de elektriciteitsrekening stijgt.

Zelfs als je een USB-apparaat uit 1996 inplugt, zal het nog steeds opladen met een nieuwe USB-poort. Compatibiliteit is een voordeel, maar dat geldt ook voor de veelzijdigheid. De configuratie van USB-wandcontactdozen varieert. Sommige integreren één of twee USB-poorten, maar andere bieden een combinatie, die USB-A-poorten met de traditionele rechthoekige vorm en die tot 2,4 A laden, en USB-C-poorten die meer ovaal zijn en tot 3 A laden voor smartphones en tablets.

Redenen waarom USB-aansluitingen de moeite waard zijn

  • Ze kunnen een standaard stopcontact vervangen, in een bijpassende wandplaat.
  • Je kunt apparaten opladen zonder de broodnodige stopcontacten in beslag te nemen.
  • Full-power opties zorgen voor een gelijke hoeveelheid stroom aan elke poort.
  • Micro-USB-oplading voor telefoons is beschikbaar (afhankelijk van het stopcontact).
  • Ze zijn een goedkope upgrade die de waarde in huis kan verhogen.

Een USB-poort is een moderne voorziening die jouw huis aantrekkelijker kan maken voor potentiële kopers. Maar je moet nog steeds het juiste model overwegen, want USB-wandcontactdozen zien er allemaal hetzelfde uit, voor het grootste deel. Ze verschillen echter in stroomcapaciteit, installatiegemak en veiligheid. Ook de weerstand tegen manipulatie is de moeite waard, vooral als je kinderen of huisdieren hebt.

Kan ik zelf een USB-aansluiting installeren?

Het installeren van een vereist het uitschakelen van de stroom naar het stopcontact. Dit moet worden gedaan vanaf het elektrische paneel. Zelfs nadat je de stroomonderbreker naar die lijn hebt uitgeschakeld, heb je een stopcontacttester of multimeter nodig om te controleren of het stopcontact niet onder spanning staat. Schroef dan de buitenste muurplaat en de schroeven waarmee het stopcontact aan de muurkast is bevestigd los en verwijder deze. De neutrale, hete en aardedraden moeten dan worden losgemaakt en op de nieuwe USB-uitgang worden aangesloten. Vervolgens moet je het stopcontact weer op de juiste manier in de muur monteren.

Als je echter niet vertrouwd bent met het installeren van stopcontacten, raadpleeg dan jouw plaatselijke elektricien die je kan helpen bij het kiezen van een USB-stopcontact en het installeren ervan. Het nemen van risico’s kan resulteren in het kiezen van het verkeerde product, het maken van fouten, of erger nog, het verwonden van uzelf. Vaak komen de draden niet overeen, dus kun je  het beste een professionele installatie laten uitvoeren, bijvoorbeeld de juiste aardingsdraden.

Lees ook: Hoe gaat een call center te werk?