Bij de meeste projecten is plafondverf een aankoop die de moeite waard is, vooral als het plafond problemen heeft zoals schimmelvorming of als het in een donkere kleur is geschilderd. Plafondverf is iets duurder dan muurverf, plus een dikke consistentie en een vlakke afwerking, waardoor het nuttig is bij het schilderen van hele kamers. Lees hier meer over plafond sauzen.

Als je hebt besloten om je plafond te schilderen met een verfspuit, zal de splatter-reducerende grotere viscositeit van de plafondverf voor je minder betekenen dan wanneer je met een roller boven je hoofd schildert. Verfspuiten vereist dat alle oppervlakken bedekt zijn, tenzij je in een niet-gemeubileerde nieuwbouw woning gaat spuiten.

Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Plafondverf is beter in het verbergen van vlekken

Met een grotere viscositeit komt een groter dekkend vermogen. Plafonds in slecht geventileerde badkamers zijn gevoelig voor schimmelplekken. Na het verhelpen van het ventilatieprobleem met een ventilator of warmtelamp in de badkamer, kun je de schimmelplekken schoonmaken en de resterende vlekken afdekken met plafondverf.

Plafonds hebben ook de neiging om te fungeren als verzamelverf voor sigaretten- en sigarenrook, kookspetters, insecten en watervlekken. Hoewel plafondverf niet alle vlekken kan bedekken, is het beter om vlekken te bedekken dan gewone latexverf.

Plafondverf: Kleur en glans opties

Wit is de meest populaire kleur voor plafonds. Je plafond is als de hemel van je huis, en net als de echte hemel buiten, wil je dat je binnenhemel groot en grenzeloos aanvoelt. Het schilderen van het plafond in donkere kleuren werkt als een visuele stop. Wanneer de illusie van oneindigheid gewenst is, ontneemt wit het oog dit visuele anker en laat het oog naar boven dwalen. Alleen het frame van de omringende muren, een plafondlichtarmatuur of een lichtschacht die over het plafond straalt, doorbreekt deze illusie. Sommige creatieve huiseigenaren willen een plafond dat allesbehalve wit is. Een alternatief is om het plafond een donkere kleur te schilderen terwijl de muren licht blijven, een verrassend contrast dat de aandacht trekt.

De meeste plafondverven hebben een vlakke afwerking, vaak de meest vlakke afwerking die de verffabrikant produceert. Elke vorm van glans, zelfs de lichte eierschaal of satijnglans, komt op het plafond te voorschijn. Maar als een ander aandachtspunt worden plafonds soms in hoogglans geschilderd. Een voordeel van een hoogglanzend plafond is dat er meer omgevingslicht wordt gereflecteerd in de hele ruimte.

Lees ook: Tips om een accountant voor je onderneming te kiezen