Stappen tot het halen van een huis

Als je van plan bent om een tijdje in Nederland te blijven, kan je misschien overwegen om een huis in Nederland kopen, omdat het financieel voordeliger kan uitpakken dan het huren van een huis op lange termijn. Het is echter een goed idee om jezelf van alle valkuilen op de hoogte te stellen voordat je gaat investeren in een huis. Dit zijn de eerste stappen om een huis te kunnen halen.

1. Kan je wel echt een huis halen?

Er zijn geen beperkingen voor buitenlanders die in Nederland onroerend goed bezitten. Nederland heeft echter een groot aandeel sociale woningen en huurwoningen, wat het vinden van een woning moeilijker kan maken.

2. Een woning vinden

Op de woningsite Funda.nl vindt je de meeste woningen die op de markt verkrijgbaar zijn. Probeer een zo goed mogelijke schatting te maken van de waarde van de woning, die vooral wordt bepaald door de verkoopprijs van andere woningen in dezelfde straat en buurt. Een manier om dit te doen is door contact op te nemen met het nationale kadaster.

3. Een makelaar vinden

In deze stap moet je een makelaar vinden. Wij raden https://www.immo.nl aan. De op Funda genoemde makelaar vertegenwoordigt de verkoper en het is zijn taak om de hoogst mogelijke verkoopprijs voor zijn klant te bereiken. Een ander soort makelaar, de aankoopmakelaar kan helpen bij het vinden van jouw droomhuis, maar ook namens jou onderhandelen en adviseren over de waarde van de woning. Nadat de verkoopprijs is overeengekomen, vinden de formele stappen in de richting van eigendomsoverdracht plaats. Koper en verkoper gaan een koopovereenkomst tekenen.

De koopovereenkomst heeft een aantal belangrijke data om te weten: De datum van de eigendomsoverdracht, maar ook de datum waarop je een aanbetaling van 10% (of een garantiebrief van de hypotheekbank) moet doen. En vaak is het mogelijk om in de koopovereenkomst een financiƫle datum van onvoorziene omstandigheden te vermelden. Dit betekent dat je enkele weken de tijd heb om jouw hypotheek in orde te krijgen en als dat niet het geval is, kunt je gerucht van het contract bevrijden.

4. Laatste stap

De hypotheek wordt geregeld zodra de voorlopige koopovereenkomst is getekend. Het is echter belangrijk om de hypotheekvoorwaarden met jouw financieel adviseur te bespreken voordat je zelfs maar een bod op een woning doet. Jouw financieel adviseur kan ook vooraf de haalbaarheid van het verkrijgen van de hypotheek beoordelen.