Ongeacht de branche waarin je onderneming valt, kun je de waarde van een goede accountant niet onderschatten. Je kunt een boekhouder voor basisboekhoudkundige diensten krijgen, een boekhouder die een graad heeft in boekhouding voor meer gecompliceerde boekhoud- en loon administratiediensten, of een beëdigd overheidsboekhouder die kan helpen met de fiscale planning en ook met de voorbereiding van de belastingen. Al deze mensen kunnen strategisch advies geven voor de groei van het bedrijf. Op zzpvergelijker.nl kun je gratis en snel boekhoudpakket vergelijken om gemakkelijk de juiste boekhouder voor je onderneming te vinden.

Als je een klein bedrijf runt, moet je een betrouwbare accountant inhuren. Maar je moet wel het nodige onderzoek doen om een goede fit te krijgen. Hier zijn vijf tips die je zullen helpen bij het kiezen van een accountant voor je kleine onderneming.

Weet wat je nodig hebt

Maar voordat je een accountant kiest, moet je eerst begrijpen wat voor soort werk of verantwoordelijkheden je wilt dat de accountant voor je bedrijf uitvoert. Als je behoefte hebt aan maandelijkse financiële overzichten en boekhoudkundige taken, kan een niet-gecertificeerde accountant of boekhouder worden ingehuurd. Maar om belasting planning advies te krijgen, belastingaangiften op te stellen of een gecontroleerde jaarrekening te krijgen, heb je een CPA of een beëdigde openbare accountant nodig.

Zoek naar Small Business Experience

Pas op voor grote accountantskantoren. Je hebt iemand nodig die met kleine bedrijven werkt, en het kan ook een bonus zijn als de accountant met bedrijven in jouw branche werkt. Terwijl ze voor cliënten uit een specifieke sector werken voor een lange tijd, leren sommige accountants de gerelateerde uitdagingen heel goed kennen. Als de accountant te maken heeft gehad met verschillende klanten zoals jij, kan hij/zij je goed begeleiden bij het maken van de juiste financiële beslissingen voor de groei van je bedrijf.

Beslis of je een accountant of een CPA-kantoor nodig heeft

Veel kleine ondernemers beginnen met het zelfstandig beheren van hun belastingen. In tegenstelling tot het verleden is het voor ondernemers veel gemakkelijker geworden om eenvoudige boekhoudkundige taken uit te voeren met behulp van geavanceerde software zoals QuickBooks, Xero, Sage en dergelijke.

Maar na een bepaald moment is het wel zinvol om een professional of een team van accountants in te huren om de boekhouding, de loonadministratie en de fiscale verantwoordelijkheden te regelen. Of je een CPA nodig heeft of een solo-accountantskantoor, hangt af van de omvang van je bedrijf en het aantal transacties dat je per maand doet.

Vraag om aanbevelingen

Een manier om een boekhouder voor je bedrijf te vinden is om andere bedrijfseigenaren te vragen wie ze gebruiken. Niets is beter dan een aanbeveling van een van je collega’s. Vraag naar hun ervaring met het werken met hun accountant of boekhouder, en krijg een idee van het budget dat je moet betalen voor deze diensten.

Vergelijken van de honoraria

Sommige accountants rekenen een maandelijks honorarium aan dat hun honorarium omvat voor het voltooien van de belastingen, terwijl anderen maandelijks een honorarium aanrekenen voor boekhouddiensten en dan afzonderlijk voor bedrijfs- en personenbelasting. Je wilt weten hoe ze factureren voordat je een beslissing neemt over welke leverancier je wilt gebruiken. Niet elke accountant of accountantskantoor rekent dezelfde kosten voor zijn diensten. Het verschilt in termen van het aantal diensten dat wordt geleverd en de kwalificaties van de persoon die de diensten levert. Sommige accountants rekenen een vast bedrag voor boekhoudkundige diensten of een jaarlijkse vergoeding voor een specifieke reeks diensten zoals belastingen. Afhankelijk van je cashflow kun je wellicht onderhandelen over de wijze waarop je betaalt. Zorg ervoor dat je jouw budget analyseert voordat je de uiteindelijke beslissing neemt.

Lees ook: Waarom is er behoefte aan lasersnijden?