Wat zijn mondhygiënisten en tandheelkundige therapeuten?

Tandhygiënisten en tandheelkundige therapeuten zijn speciaal opgeleid om samen met de tandarts zorg te verlenen aan patiënten en kunnen u helpen met uw behandelplan. Velen zijn gekwalificeerd als zowel hygiënist als therapeut.

Zij spelen een belangrijke rol in de tandheelkundige gezondheidszorg.

 

Wat is de rol van de mondhygiënist in de praktijk?

Tandhygiënisten houden zich vooral bezig met ‘preventieve’ mondhygiëne en de behandeling van tandvleesaandoeningen, waarbij ze u laten zien dat u de juiste huishoudelijke verzorging krijgt en u helpen uw tanden en tandvlees gezond te houden. Dit omvat het professioneel reinigen van uw tanden door het verwijderen van tandplak en tandsteen. Maar misschien is hun belangrijkste rol wel om u te laten zien wat de beste manier is om uw tanden vrij van tandplak te houden. Tandplak is een kleverige laag die zich voortdurend op uw tanden vormt. Hygiënisten geven ook advies over voeding en het voorkomen van tandbederf. De mondhygiënist werkt samen met uw tandtechnisch team om u de zorg te geven die is afgestemd op uw behoeften.

 

Wat is de rol van de mondhygiënist in de praktijk?

Naast al het werk dat een mondhygiënist doet, kan een mondhygiënist ook een aantal tandheelkundige ingrepen uitvoeren die patiënten meestal bij een Tandarts Zoetermeer laten doen. Een tandarts kan vullingen doen, ‘baby’-tanden uittrekken, voorgevormde kronen op melktanden plaatsen en behandelingen uitvoeren met alle materialen die een tandarts zou gebruiken. Zolang een volwassen tand geen behandeling nodig heeft om de zenuw van de tand te behandelen, kan een tandtherapeut elk deel van de tand dat behandeld moet worden vullen of herstellen. Ze doen geen restauraties, zoals kronen, aan volwassen tanden.

 

Waarom is deze tandheelkundige behandeling belangrijk?

Regelmatige professionele reiniging om tandplak en tandsteen te verwijderen, in combinatie met een goede verzorging van uw tanden en tandvlees thuis, houdt uw mond gezond. Een schone en gezonde mond zal uw uiterlijk verbeteren, u helpen uw tanden te behouden en u een frisse adem te geven.

 

Kan een mondhygiënist helpen tandziekten te voorkomen?

Dit is waar de opleiding van de mondhygiënist over gaat. Zij verwijderen zorgvuldig de harde afzettingen van tandsteen (of ‘tandsteen’) die zich op de tanden ophopen en leren u hoe u kunt voorkomen dat ze terugkomen. Dit zal veel doen om de voortgang van tandvleesaandoeningen te vertragen.

 

Door met u te praten over uw dieet en andere preventieve maatregelen aan te bevelen, kan de mondhygiënist u helpen om een routine te volgen die tandbederf zal beperken. Regelmatige bezoeken en advies zullen u helpen uw vertrouwen in het gezond houden van uw mond te vergroten.

Heeft elke praktijk een mondhygiënist?

Niet alle praktijken hebben een mondhygiënist of therapeut. Maar de meerderheid  van hen biedt dit nu aan als onderdeel van de dienstverlening aan patiënten. Zij kunnen patiënten zien onder voorschrift van een tandarts. Als uw praktijk niet beschikt over een hygiënist of therapeut, kan uw tandarts u doorverwijzen naar een van de tandartsen of u kunt rechtstreeks contact opnemen met een van de tandartsen.

Kan een mondhygiënist nog iets anders doen?

Tandhygiënisten nemen ook röntgenfoto’s van de tanden. De tandarts zal deze gebruiken om problemen te diagnosticeren en beslissen maken over een mogelijke behandeling. Tandhygiënisten kunnen ook fissuurkitten plaatsen, fluoridelakken aanbrengen en fluoridebehandelingen uitvoeren. Andere procedures kunnen worden uitgevoerd door mondhygiënisten, afhankelijk van de wetten die van toepassing zijn op de plaats waar ze werken.

Het bleken van de tanden wordt ook vaak uitgevoerd door de mondhygiënist, op voorschrift van uw tandarts.