Als u opzettelijk hebt geprobeerd zwanger te worden, bent u waarschijnlijk op de hoogte van de verscheidenheid aan vroege zwangerschapstesten die op dit moment beschikbaar zijn. Deze tests kunnen soms al enkele dagen voor uw menstruatie een zwangerschap opsporen.

Echter, alleen omdat u een vroege zwangerschapstest kunt gebruiken, moet u dat dan ook doen? Het is de moeite waard om een paar punten te overwegen voordat u verder gaat.

Soorten zwangerschapstesten

Er zijn twee soorten zwangerschapstesten die u kunt doen: urine- of bloedonderzoek. Zwangerschapstests aan huis zijn urinetests, en ook de dokterspraktijk maakt vaak gebruik van deze methode. U kunt hier de zwangerschapstest online kopen. Vroegtijdige zwangerschapstesten zijn een gevoeligere vorm van urinetests. Deze tests kunnen mogelijk humaan choriongonadotrofine (hCG) opsporen – het vroege zwangerschapshormoon – voor uw gemiste menstruatie en geven u een nauwkeurig positief resultaat.

Bloedonderzoek wordt uitgevoerd in een dokterspraktijk, meestal wanneer u een reden hebt om eerder dan normaal te testen. Bloedtesten detecteren hCG en/of de exacte hoeveelheid daarvan die aanwezig is in een poging om te zoeken naar bepaalde complicaties, zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Hoewel het waar is dat u meestal eerder een bloedtest kunt doen dan een urinetest, moet u er rekening mee houden dat het meestal langer duurt om de resultaten van het bloedonderzoek te krijgen.

Voordelen van een vroege zwangerschapstest

Deze tests voor vroegtijdige opsporing kunnen in sommige omstandigheden voordelen bieden. Misschien wilt u uw testplannen eerst met uw arts bespreken.

Vroegtijdige opsporing

Behalve dat een arts een vroegtijdig hCG-bloedonderzoek laat uitvoeren, wat meestal alleen wordt gedaan als er medische redenen zijn om een zwangerschap zo vroeg mogelijk op te sporen, zijn vroegtijdige zwangerschapstests thuis de snelste manier om erachter te komen of u zwanger bent tijdens een bepaalde menstruatiecyclus.

De meest gevoelige tests op de markt kunnen u mogelijk vier tot vijf dagen voor het begin van de menstruatie een positieve uitslag geven, wat betekent dat u niet per se hoeft te wachten op een gemiste menstruatie of op andere zwangerschapsverschijnselen hoeft te letten om erachter te komen of u zwanger bent. Er is echter een grote kans dat u bij deze tests een fout-negatieve uitslag krijgt.

Noodzaak om medicijnen te starten of te stoppen

Zeer vroege testen kunnen nuttig zijn als uw arts van plan is om met u te beginnen of om medicijnen te stoppen zodra u ontdekt dat u zwanger bent.

Nadelen van vroege zwangerschapstesten

Voor de meest nauwkeurige resultaten raden de meeste deskundigen aan om te wachten met een zwangerschapstest tot de dag van een gemiste periode in plaats van vroeg te testen.

Valse negatieven

In de bijsluiter van een van de belangrijkste merken van vroege zwangerschapstests staat dat de test bij gebruik vijf dagen voor de verwachte menstruatieperiode bij ongeveer 76% van de zwangere vrouwen hCG zal opsporen. Vier dagen voor de verwachte menstruatieperiode zal 96% van de vrouwen een positief resultaat hebben als ze zwanger zijn, wat betekent dat 4% dat niet mag.

Kosten van herhaaldelijke testen

De kans is groter dat u een fout-negatief krijgt als uw menstruatiecyclus in lengte varieert of als u niet de exacte datum volgt waarop u uw menstruatie kunt verwachten. Bovendien, als u een test doet wanneer uw urine verdund is in plaats van geconcentreerd, kan het uw resultaten verpesten. Met andere woorden, het is beter om eerst een test te doen in de ochtend dan na het drinken van veel vocht gedurende de dag.

De onzekerheid van een negatief resultaat kan er dus toe leiden dat u in elke menstruatiecyclus meerdere vroege zwangerschapstesten gebruikt, en deze praktijk kan u een aanzienlijke hoeveelheid geld kosten zonder het uiteindelijke antwoord te veranderen.

Lees ook: Hoe worden trainingspakken vandaag de dag gedragen?