Wat onderga je bij de tandarts

Hopelijk heb je ons vorig artikel gelezen want naast dagelijks poetsen en flossen, kunt u uw mondgezondheid helpen beschermen door regelmatig naar uw tandarts te gaan voor controle. Het wordt aanbevolen dat de meeste mensen om de zes maanden een tandheelkundige controle krijgen, maar uw tandarts kan u aanraden om vaker of minder bezoeken te brengen, afhankelijk van uw tandheelkundige gezondheidsverleden.

De tandheelkundige controle: Wat u kunt verwachten

In de meeste gevallen zal een mondhygiënist en tandarts uw tandheelkundige controle uitvoeren. Niet elke tandarts werkt op dezelfde manier, maar een tandheelkundige controle omvat meestal wel een tandheelkundige controle:

Reinigen en polijsten.

Uw mondhygiënist (https://www.dentalluxe.nl) gebruikt een speciaal instrument, een handscaler of ultrasoon tandheelkundig instrument, om de tandsteen van uw tanden te schrapen en te verwijderen. Vervolgens poetst hij of zij uw tanden, vaak met een roterende rubberen beker of borstel, om eventuele resterende plak of vlekken te verwijderen.

Onderzoek.

Zowel uw mondhygiënist als de tandarts zal uw tanden, tandvlees en mond onderzoeken om te kijken of er veranderingen of tekenen van een probleem zijn (bijvoorbeeld een gaatje of tandvleesaandoening of vroege tekenen van mondkanker). Tijdens het onderzoek kan uw tandarts ook een speciale sonde gebruiken om de “zakken” tussen uw tanden en tandvlees te meten, een verkenner om naar uw tanden te prikken en te bepalen of er gaatjes in uw tanden zitten, en een mondspiegel om een beter zicht te krijgen op de zijkanten en achterkant van uw tanden. Als u zichtbare problemen hebt, kan uw tandarts een bepaalde behandeling aanbevelen of u doorverwijzen naar een specialist, zoals een orthodontist voor verdere behandeling.

Voorlichting.

Na het schoonmaken zal uw mondhygiënist of tandarts eventuele geconstateerde problemen op het gebied van mondhygiëne bespreken en u laten zien hoe u uw tanden effectiever kunt poetsen en flossen, indien nodig.

Röntgenfoto’s.

Bij sommige van uw tandartsbezoeken kan uw tandarts besluiten om röntgenfoto’s van uw tanden te maken om te kijken of er sprake is van tandbederf, tandvleesproblemen of andere tandproblemen. Röntgenfoto’s stellen u bloot aan straling, dus om te voorkomen dat ze meer dan nodig zijn, dient u kopieën van eerdere röntgenfoto’s mee te nemen wanneer u naar een nieuwe tandarts gaat.