In Nederland kun je in principe overal en op elke denkbare manier op snoekvissen. Zo kan het zijn dat je met je hengel door de sloten en kanalen in een woonwijk zwerft. Een gewone spinhengel van 2,10 meter lang en een paar spinners, pluggen of andere kunstaasjes volstaan. Je vangt meestal meerdere, meestal kleine tot middelgrote snoeken per dag. Trouwens, als je de polders ingaat met een hengel en een wimpel, ben je ook in voor een geweldige dag om te vissen.

Een andere beproefde techniek is jerk baiting – vooral op de grotere wateren. Hetzelfde geldt voor het slepend vissen vanaf een boot.

Zacht aas

Op hotspots zoals de Randmeren, trekken de vissers monstergrote snoeken tevoorschijn! Naast jerk baits werken ook grote, zachte aassoorten met een lichte jig en een extra dreg en een extra dreg zeer goed. Deze zijn veel zachter dan pluggen en jerk baits en voelen daardoor veel natuurlijker aan op de snoek. Op populaire viswateren kan het gebruik van zacht rubberen kunstaas het verschil maken tussen een leuk dagje vissen en een fantastisch dagje uit.

Dood aas

En dan is er natuurlijk het vissen met dood aas. Deze techniek heeft de laatste winters in Nederland aan populariteit gewonnen en dat zal geen verrassing zijn: het gebruik van levend aas is in Nederland sinds 1997 verboden. Heeft dat invloed op je vangst? Helemaal niet! In de vele jachthavens langs rivieren en meren worden elke winter veel grote snoeken met dood aas aan de haak geslagen – zoals dode voorn of zeevis zoals sardines, haring, haring, gesmolten en horsmakreel. Ook bij andere hotspots, zoals bruggen en pompstations in polderwater, kan het niet misgaan.

Er zijn verschillende manieren om dood aas te gebruiken: door dood aas te gebruiken in combinatie met een vlotter of door gebruik te maken van een bodem aasinstallatie in combinatie met een elektronisch beet alarm, zoals gebruikt in de karpervisserij. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om de vis binnen enkele seconden vast te haken, om te voorkomen dat de snoek het dode aas helemaal inslikt. Neem daarom altijd een extra lange onthaaktang en een kniptang mee als u op snoek gaat vissen!

Lees ook: De voor- en nadelen van de Euro