Pelletkachels zijn CO2-neutraal, werken automatisch, zijn gemakkelijker te gebruiken dan houtkachels en stoten weinig fijnstof uit. Hun succes is dan ook welverdiend. Maar de gezondheidscrisis heeft ze (misschien tijdelijk) minder concurrerend gemaakt.

Dus wat zijn de voordelen van pelletkachels?

Rendabel als bijverwarming

Pelletkachels zijn ideaal om tussen de seizoenen bij te verwarmen. In die zin zijn ze voordelig (ook al zijn plospan houtpellets duurder geworden dan andere energiebronnen), omdat het gebruik van een kachel voorkomt dat de centrale verwarming aan het begin van de winter opnieuw moet worden opgestart en dat ze aan het einde van het stookseizoen vroeger kan worden stopgezet.

De kachel ontlast ook het centrale verwarmingssysteem tijdens het koude seizoen.

Een kostenefficiënte brandstof

De pelletprijzen zijn de afgelopen tien jaar opmerkelijk stabiel gebleven, terwijl alle andere energiebronnen sterk fluctueren met de markt.

Gemakkelijk in gebruik

Vergeet papier, aanmaakhout en lucifers: pelletkachels hebben elektrische ontstekers.
Alle modellen hebben ten minste een thermostaat, zodat ze automatisch uit- en weer inschakelen. Sommige modellen hebben ook geavanceerde functies: programmering, afstandsbediening, smartphone/internetbediening, en meer.

Geen traditionele schoorsteen nodig

Je hebt geen schoorsteen met een goede trek nodig voor uw pelletkachel: de rook wordt naar buiten afgevoerd door geforceerde ventilatie via een buis van 80 tot 120 mm, die verticaal of horizontaal wordt geplaatst. De buis kan zelfs een bocht hebben. De kachel kan dus bijna overal worden geïnstalleerd, tegen of in de buurt van een buitenmuur en stopcontact of onder een plafond.

Pelletkachels verbruiken ofwel ruimtelucht ofwel buitenlucht (bij modellen met een dubbele afzuig- en aanzuigbuis of een aparte buitenluchttoevoer).

Koolstofneutraal

Pellets worden gemaakt van zaagsel afkomstig van de houtverwerkende industrie (meubels, pallets, timmerhout, enz.).

Pelletkachels zijn koolstofneutraal omdat de koolstof die vrijkomt bij de verbranding gelijk is aan de koolstof die de boom tijdens zijn groei heeft opgenomen.

Lees ook: Wat heb je nodig om te beginnen met Diamond Painting?